fbpx
4.4 C
Raufoss
lørdag. 27 april 2024

ANNONSØRINNHOLD

Slik utfører du en VPN test

VPN (virtuelle private nettverk) er en programvareløsning som tillater oppkobling via eksterne servere. Hensikten er todelt: Å fjerne IP sporing av enheten som brukes, pluss økt personvern på nettet.

Med en VPN test er målet å sjekke at programvaren fungerer som den skal, inkludert at IP adressen routes på riktig måte. Her følger stegene som kreves for å utføre en test på egenhånd.

Steg 1. Begynn med å sjekke VPN tilkoblingen

I nesten alle tilfeller har VPN programmet en egen brukerflate som viser om enheten er tilkoblet og aktiv. Den bør i tillegg vise landet du er koblet opp til, pluss IP adressen. Sjekk at status er markert i grønn, som aktiv.

Fortsett med å inspisere protokollen som brukes. Sjekk om du er koblet opp via WireGuard, OpenVPN eller andre protokoller.

Steg 2. Kontroller IP adressen din

Finn IP adressen din (uten VPN aktivert) og noter den ned: Du kan enkelt finne IP adressen på følgende måte:

  • Macbook: Åpne terminal og skriv inn curl ifconfig.me
  • Windows: Åpne command (cmd) og skriv in ipconfig

Alternativt kan du bruke en gratistjeneste som whatsmyip.org. Husk at det virtuelle private nettverk ikke kan være aktivert når du utfører testen.

Fortsett med å koble deg til VPN-et. Velg en server i et annet land og aktiver tjenesten. Nå skal du ha fått en ny IP adresse, noe du kan kontrollere på egenhånd.

Utfør den samme testen som tidligere og sjekk at en ny IP adresse dukker opp, fremfor den gamle.

Steg 2. Test for IP lekkasjer

Test at VPN programmet ikke lekker informasjon. Dette er litt teknisk krevende, så det er best å benytte seg av gratisløsninger. Her finnes det flere alternativer å velge fra, inkludert dnsleaktest.com og ipleak.net.

Tjenestene vil informere deg hvis IP adressen din lekker mens du bruker VPN tjenesten.

Steg 3. Test for DNS lekkasjer

Det er viktig å teste at DNS informasjon ikke lekker mens VPN programmet er aktivert. DNS er en forkortelse for Domenenavnserver, og et oppslagsverk for redirigering av nettsider basert på IP. DNS for nettsider kan fortsatt sendes gjennom nettleverandør, enda en VPN er tatt i bruk.

Tips: En god gratistjeneste for testing er dnsleak.com. Målet er utelukkende å sjekke at DNS videresendes gjennom VPN leverandøren.

Steg 4. Test hastigheten for ditt VPN

Sjekk hvordan VPN-et presterer med hastighet. Kjør først en test, for eksempel via tek.no/speedometer. Noter hvor mange Mbp/s du har for opplasting og nedlasting.

Aktiver deretter VPN-et og kjør en lignende test for å sammenligne forskjellene. Målet burde være at du ikke mister mer enn 30-40 prosent av hastigheten.

Hastighet går tapt fordi trafikk sendes gjennom ett eller flere nye ledd (servere). En vpn test av hastigheter er viktig for å etablere at programvaren presterer optimalt.

Steg 5. Test kill switch

En kill switch er en funksjon som leveres sammen med de fleste premium VPN programvarene. Den sørger for at all trafikk skrus av dersom VPN-et slutter å fungere. Målet er at VPN programmet ikke skrur seg av, og deretter lekker IP, DNS eller annen informasjon til mottaker som kan identifisere opphavet.

Det krever ikke mye å teste et VPN kill switch. Aktiver ditt virtuelle private nettverk og skru det av. Deretter se om du kan besøke en nettside ved å åpne en ny fane. Hvis kill-switchen fungerer som den skal må du manuelt godta å gjenopprette vanlig nettrafikk.

Steg 6. Test geolokasjon for servere

VPN tjenester har gjerne servere i flere titalls land, om ikke mer. Enda selskapene hevder at serverne er i hvert land, er det best å sjekke at det faktisk stemmer. Det kan du gjøre med noen enkle steg.

Aktiver VPN i ønsket land og test at serveren faktisk har en IP adresse som korresponderer med geografisk tilhørighet. Når programmet er aktivert, gå til en side som analyserer IP adresser slik som iplocation.net.

Kilder.
https://vpnguiden.no

ANNONSØRINNHOLD

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.