fbpx
4.4 C
Raufoss
lørdag. 27 april 2024

ANNONSØRINNHOLD

Kryptobørs: Viktige fakta

Kryptovalutamarkedene har fått et oppsving de siste ukene og det samme gjelder antallet besøkende til norske kryptobørser. For den som vurderer å åpne konto for første gang er det visse ting man burde kjenne til før man risikerer pengene sine.

Slik navigerer du markedet på en tryggere måte.

Ikke regulert

Kryptovaluta i Norge er kun delvis regulert. Det finnes inget spesifikt regelverk, eller rettere sagt, konsesjonsordning for bransjen.

Det er en vanlig misforståelse at Finanstilsynet regulerer norske kryptobørser. I stedet er det snakk om et register som ble opprettet i 2019 hvor tjenestene må registrere seg for å kunne tilby formidling av kjøp og salg.

Hva betyr det?

For registrering i registeret stilles krav om etterlevelse av KYC (kjenn-din-kunde) og AML (anti-hvitvasking) reglementet. Utover dette er det ingen spesifikke regler som gjelder. Derfor medfører det ikke riktighet hvis noen skriver at norske kryptovaluta børser er regulert av Finanstilsynet.

Kryptobørser var ikke mulig å oppdrive inntil videre. Hovedårsaken var at de kunne driftes lovlig, men at bankene ikke var villige til å la de behandle kundeinnskudd, på grunn av risiko for misbruk. Først når registreringsordningen kom på plass ble dørene åpnet.

Flere rettssaker har blitt ført, inkludert saken hvor en kryptobørs saksøkte Bank Norwegian for å kunne akseptere betalinger på kreditt (KildeDagens Næringsliv).

Mangler forsikring

Kryptovaluta børser mangler forsikring, noe som har ført til store tap, gjentatte ganger. Konkurser hos kryptobørsene Quadriga, FTX og Mt. Gox har alle påført investorer store tap. Det nærmeste vi kommer noe lignende i Norge er saken om Bitcoins Norway, som gikk konkurs etter å ha tapt bitcoin verdt 500.000 kroner den gang.

I Norge finnes det noen få unntak, hvor ett av de er Firi AS. Selskapet oppgir selv å ha stiftet en delvis forsikring via en tredjepart. Det er noe usikkert hvor mye av kundenes innskudd forsikringen dekker, og hvorvidt det går opp til en viss grense per kunde.

Forskjellige typer kryptobørser

Det er ikke kun “tradisjonelle” kryptobørser som opererer i Norge. Også europeiske meglerhus leverer tjenester i markedet som gir eksponering mot kursutviklingen innen ulike kryptovaluta. 

Det er én stor forskjell mellom meglerhus og en kryptovaluta børser: Førstnevnte gir ikke rett til eierskap av kryptoen som handles. Den kan ikke trekkes ut, overføres eller lagres langsiktig.

Som regel er det snakk om handel via såkalte krypto-cfd kontrakter, også kjent som differansekontrakter. Verktøyet brukes oftest av mer profesjonelle investorer som spekulerer i markedsutviklingen med en kortsiktig holdeperiode.

Oppsummering av forskjellene.

  • Kryptovaluta børser: Her kjøper du aktivum som du eier. Kan flyttes og lagres fritt etter kjøpet. Du betaler gebyr kun 1 gang for handelen.
  • Meglerhus: Selger differansekontrakter mens for prisspekulering over kort tid. Instrumentene er best egnet for mer erfarne spekulanter og investorer. Gebyr ilegges over tid, jo lenger du holder kontrakten.

4. Innskudd hos børsene

Tilgjengelige metoder for innskudd er ulike, avhengige av om du bruker en norsk kryptobørs eller en utenlandsk børs. Her i Norge er det i hovedsak disse innskuddstypene som tilbys (merk at vi har lagt ved gebyr):

    • Vipps: Koster rundt 4 prosent av innskuddssummen.
    • Kort (kredittkort og debetkort): koster rundt 3-4 prosent av innskuddet.
  • Bankinnskudd: Koster ikke noe, med mindre det brukes straksoverføring.

Et interessant punkt er at Vipps inntil nylig hadde et forbud mot at tjenesten ble brukt for overføring, kjøp og salg av kryptovaluta. De lempet på reglene i 2022 og virker nå til å ha åpnet dørene for de selskapene som følger det gjeldende regelverket.

5. Hvilke kryptobørser finnes i Norge?

Her ser du en liste over norske kryptovaluta børser som har registrert seg hos Finanstilsynet, pluss noen av meglerne som tilbyr tjenester i landet. 

Et par av disse tjenestene kan sannsynligvis klassifiseres som vekslingstjenester.

  • Firi AS.
  • NBX (forkortelse av Nordic Block Exchange).
  • Juju Krypto (byttet navn fra Bit Nord).
  • Bitmynt
  • BareBitcoin

Vær oppmerksom på at Barebitcoin kun driver med bitcoin, som navnet tilsier. Det er derfor ingen vanlig kryptobørs, vel og merke.

ANNONSØRINNHOLD

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.