fbpx
12.1 C
Raufoss
onsdag. 29 mai 2024
A N N O N S E

Vil inspirere lokale produsenter

Innlandet henger etter i økologisk landbruk

Mens Økologisk Norge nettopp har avsluttet sitt landsmøte i Brumunddal, avdekkes det at Innlandet produserer langt under landsgjennomsnittet når det gjelder økologisk landbruk.

Under helgens landsmøte, som inkluderte besøk hos lokale produsenter i Mjøsregionen, ble det tydelig at Norge som helhet sliter med å matche nabolandenes innsats i økologisk landbruk.

– I Norge er under 5% av jordbruksarealene drevet økologisk, sammenlignet med over 20% i Sverige og 15% i Finland, påpekte Markus Hustad, daglig leder i Økologisk Norge.

Innlandet kan gjøre mer
Til tross for at Innlandet står for 25-30% av Norges totale matproduksjon, ligger regionen under landsgjennomsnittet med kun 4% økologisk drift.

Landsmøtet i Økologisk Norge ble sett på som en gylden mulighet for å inspirere lokale produsenter til å øke sin økologiske produksjon.

Blant høydepunktene var besøkene til økologiske pionerer som Solhatt frøprodusenter og Ragnhild Heiberg på Dystvold, kjent for sin innovative bruk av melkerobot i sommermelkeproduksjon.

Nasjonale mål savnes
Økologisk Norge etterlyser gjeninnføring av nasjonale mål for økologisk produksjon, som de mener vil øke forutsigbarheten og inspirere flere til å satse på økologisk landbruk.

– Siden målene ble fjernet i 2018, har vi ikke sett noen økning i økologisk matproduksjon, noe som er en utfordring for sektoren, avslutter Hustad.

Med en klarere politisk retning og fornyet fokus kan Norge kanskje snart se en oppsving i økologisk landbruk – til beste for både miljøet og fremtidige generasjoner.

 
Innslaget er laget av Vibeke Oddvik i Lokalradioene i Innlandet.

A N N O N S E

Les og hør mer

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.