En uvanlig tørr start på vekstsesongen har ført til akutt vannmangel i store deler av Innlandet. Lav vannstand i Mjøsa gjør det vanskelig for mange vanningsanlegg å hente opp tilstrekkelig vann – og nå ber Innlandet Bondelag om umiddelbare tiltak for å sikre matproduksjonen.
– Situasjonen er alvorlig, sier fylkesleder i Innlandet Bondelag, Camilla Rostad.
Tørken har vedvart i flere uker, og Rostad peker på at både snøsmeltingen i fjellet er over og at værmeldingen ikke varsler regn med det første. – Nå begynner det å haste, sier hun. – Korn, gras, poteter og grønnsaker trenger vann for å sikre en god vekstsesong. Uten det, risikerer vi dårlig avling.
Allerede siden påsken har Bondelaget vært i dialog med vannforvaltningen om situasjonen, men først nå ser det ut til å komme konkrete tiltak på plass. Ett av dem er reduksjon i vannføringen fra Mjøsa – en løsning som kan bidra til å heve vannstanden slik at vanningsanleggene igjen får tilgang.
– Vi har etterlyst fleksible ordninger for både store og små vanningsanlegg, men har ikke fått gjennomslag før nå. Det er synd, for tidlig handling kunne gjort en stor forskjell, sier Rostad.
Hun trekker paralleller til tørkesommeren 2018, og understreker at det er avgjørende å lære av erfaringene: – Vi driver med biologiske prosesser. Vann er ikke bare viktig, det er helt essensielt.
– Skulle vært gjort tidligere
Bonde og lokallagsleder i Næs og Helgøya Bondelag, Jon Einar Hulleberg, er enig med Rostad – og frustrert over at tiltakene ikke kom tidligere.
– Dette burde vært gjort for lenge siden. Allerede i påsken var det tydelig at snøen i fjellet var så å si borte. Jeg skjønner at regelverket krever at slusene holdes åpne ved flomfare, men i år var det ikke noe som tydet på det, sier han.
Slusene ved Svanfossen er planlagt stengt fra 16. mai, men Hulleberg mener det er for sent. – Nå er vannstanden altfor lav, og det rammer produksjonen. Vi trenger vann nå, ikke om to uker.
Et nytt værmønster?
Både Rostad og Hulleberg peker på et skifte i klimamønsteret som utfordrer dagens forvaltningsregler. Tidlige tørkeperioder om våren har blitt mer vanlig de siste årene. Lignende situasjoner oppstod både i 2022 og 2023.
– Vi trenger en regelverksendring som gir myndighetene større fleksibilitet til å gripe inn tidlig, sier Rostad.
– Når det har vært en vinter med lite snø, burde man raskt kunne konkludere med at flomfaren er lav – og justere vannforvaltningen deretter.
Nå håper Bondelaget at vannstanden i Mjøsa raskt vil stige, slik at bøndene får det vannet de trenger til grønnsaker og annen produksjon som allerede er i gang.
– Det handler om å sikre matproduksjonen i hele Innlandet og store deler av Østlandet. Det er på høy tid at tiltakene kommer på plass, sier Rostad.