VPN er et nettverksprogram som kjører i bakgrunnen når du surfer på nettet, enten det er på en datamaskin, mobil eller nettbrett. Tjenesten har flere funksjoner, men hovedmålet er som regel å maskere IP adressen, slik at det fremstår som man surfer fra et annet land eller geografisk område.
ANNONSØRINNHOLD
Før vi går videre: ITavisen har skrevet en dyptgående VPN guide som viser hvilke forhold som er verdt å tenke på underveis. Her går vi gjennom hvert punkt, inkludert 1) geografisk dekning, 2) pris vs. kvalitet, 3) kompatibilitet og 4) begrensninger på brukere.
1. Geografisk dekning for VPN
Det finnes flere tusen VPN tjenester å velge fra, men det er enorme sprik mellom hvor mange servere (og i hvilke land) de kan tilby servere. Skal du velge et VPN bør du passe på at selskapet faktisk tilbyr dekning i det landet du har behov for.
For å ta et eksempel: Mange velger å bruke VPN for å omgå blokkeringer på film og musikkinhold, f.eks på Netflix eller Youtube. Ofte er man nødt til å bruke en amerikansk VPN for å få tilgang til innholdet. Før du kjøper tjenesten er det viktig å sjekke at de faktisk tilbyr servere i dette området.
Et høyt antall servere er ikke alltid synonymt med høy kvalitet, men det er noe som er verdt å ha i bakhodet ved handel av VPN.
2. Prisen må være fornuftig
Det er blitt standard blant de seriøse VPN aktørene at de tilbyr en angrerettsperiode. Som regel er det snakk om 30 dager, men det kan noen ganger være opptil 45 dagers gratis prøveperiode.
TIPS: Les disse vilkårene før du stifter et abonnement og bruk rettigheten hvis tjenesten ikke levererer som lovet.
Når det gjelder pris vil et billig men solid VPN program kunne koste alt fra 20 til 30 kroner per måned. Som med alt annet får man oftest bedre kvalitet jo mer man betaler. Noen tjenester slik som ExpressVPN er kjent for å levere hurtigere overføring, men koster til gjengjeld mye mer per måned. Det kan koste mer enn det smaker hvis du kun har et middels behov for hastighet.
Prisen må derfor være fornuftig og sees i lys av behovet ditt for hastighet og stabilitet.
3. VPN kompatibilitet
Ikke alle VPN fungererer på tvers av alle enheter (eller operatørsystemer). De fleste er tilpasset bruk på både desktop, nettbrett og mobil. Derimot er det ikke alle som støtter installering på routeren slik at hele nettverket i hjemmet endres. Heller ikke alle vil ha støtte for mindre populære operatørsystemer, slik som Linux.
Samtidig er det ikke uvanlig at kvaliteten kan falle betraktelig når man sammenligner VPN versjoner på desktop og mobil, rent kvalitetsmessig. Test derfor begge versjonene når du har stiftet et abonnement og be om refusjon hvis de ikke fungerer som lovet.
PS: Tilnærmet alle seriøse VPN tjenester støtter Apple (iOS), Android og Windows.
4. Begrenset antall brukere
Et siste vilkår som er verdt å sjekke: Hvor mange brukere som har lov å koble seg opp på samme VPN. Her spriker det voldsomt mellom de ulike leverandørene. Der ExpressVPN tillater maks 5 stykk samtidig har Surfshark ingen begrensninger.
Når vi snakker om antallet brukere, menes det hvor mange som kan bruke det samme abonSkal du først velge et VPN til bruk i Norge er det en del forhold som er verdt å tenke på før du åpner lommeboken. Her bryter nementet. For mange kan det være aktuelt å dele et VPN med flere familiemedlemmer, på samme måte som man deler tilgang til HBO, Disney+, Netflix osv.
Oppsummering
Å velge et VPN program kan fremstå som være en vanskelig jobb. Med vanvittig mange alternativer å velge mellom er det lett å forstå. Ha fokus på kvalitet vs pris og husk at du som regel vil premieres hvis du stifter et abonnement for en lengre periode.
Mange VPN tilbydere vil ofte senke prisene dramatisk hvis man kjøper et 24 måneders abonnement fremfor å betale på månedsbasis. Benytt refusjonsretten hvis du ikke er fornøyd og test at tjenesten faktisk fungerer som den skal på den enheten (eller systemet) du foretrekker å bruke.