Derfor har alle kredittkort en kredittgrense

Et kredittkort er et betalingskort som lar deg betale med lånte penger. Med et vanlig bankkort (debetkort) kan du til gjengjeld bare benytte det beløpet som til enhver tid står disponibelt på konto.

ANNONSØRINNHOLD FRA WWW.KREDITTKORTINFO.NO

Alle kredittkort lar deg altså handle med lånte penger, men der stopper også likhetene. Et eksempel er kredittgrensen, som settes individuelt etter kortholders betalingsevne og bankens egne retningslinjer.

Størrelsen på kredittgrensen fastsettes i tråd med kredittvurderingen, der banken vurderer kortholders gjeld og inntekt. Kredittgrense kalles også i noen tilfeller for disponibel kreditt.

Man må først søke om kortet, og banken vil deretter foreta en individuell vurdering av søkerens privatøkonomi.

Reflekterer inntekten
Det laveste beløpet som tilbys på norske kredittkort er som regel 25.000 kroner. Derimot finnes det også kort som har tilgjengelige kredittrammer på flere hundretusen kroner.

For den gjennomsnittlige forbruker er det ikke nødvendig å ha et kort med høy kredittramme. Kortet er ment å være et verktøy for betaling i nødstilfeller, og bør som et eksempel ikke brukes til å handle dagligvarer.

kredittkortinfo.no kan man sammenligne kredittrammen på 38 kredittkort. Det inkluderer rentene på hvert kort og hvilke regler som gjelder for tilbakebetaling/rentefritak.

Banken tar risiko
Bankene tar alltid en risiko når de låner ut penger via kredittkort. En økende andel av nordmenns usikrede gjeld misligholdes og det er ingen hemmelighet at denne gjelden går til inkasso. I 2019 solgte bankene mer misligholdt gjeld til inkassoselskapene enn noen gang tidligere.

Dette betyr at som forbruker må man være ekstra påpasselig med å ikke pådra seg mer kredittkortgjeld enn det man klarer å håndtere. Selv om man blir tilbudt 100.000 kr i kredittgrense, så trenger man ikke å takke ja.

Hvordan kredittgrensen beregnes
Kredittgrensen fastsettes etter at banken har utført en vurdering av økonomien til den som søker. til forskjell fra et forbrukslån er det ikke mulig å bruke kausjonist (medlåntaker) når man søker om kredittkort.

Banken ser på forholdet mellom gjeld og inntekt hos den som søker. Hensikten er å kalkulere hvor mye penger søkeren har disponibelt ved månedsslutt til å dekke de løpende forpliktelsene.

Kredittvurderinger inkluderer en rekke faktorer utover gjeld og inntekt. Bankene tar også hensyn til alder, bosted, tidligere kundeforhold, betalingsanmerkninger og andre forhold.

Nå har det også kommet nye regler som sier at utestående balanse på kredittkort skal konverteres til et nedbetalingslån dersom kortholder bruker for lang tid på å betale ned beløpet. Hensikten er at kortholder ikke skal betale ned minstebeløpet flere måneder på rad, og dermed pådra seg for høy gjeld.

Hvorfor bruker nordmenn kredittkort?
Det finnes flere grunner til at nordmenn benytter kredittkort som betalingsmetode. En vanlig årsak er tilbudet om cashback på utvalgte tjenester, der man får en viss andel av kjøpet tilbakeført til egen konto.

Handler man feriereiser med kredittkortet vil man også få en innebygget reiseforsikring, som beskytter kortholder mot visse tap. Et vanlig eksempel er at reiseselskapet, flyselskapet eller hotellet går konkurs. I slike tilfeller kan kortholder kreve tilbake pengene fra banken som utstedte kortet.

En siste årsak er behovet for tilgang til reservepenger. Kredittkortet gir en tilgang til kontanter i et nødstilfelle, noe som kan være hendig ved reiser til utlandet og lignende.

Det finnes også ulemper
Den største og viktigste ulempen er de høye rentene som kreves når kortets saldo forblir ubetalt over tid. Det er ikke uvanlig å betale over 30% rente, som igjen gjør kredittkortene til en av de mest kostbare formene for usikrede lån i Norge.

I tillegg er det lett å gå seg vill i vilkår og betingelser for cashback, bonus og andre fordelsprogrammer. Husk at disse ofte kun gjelder på utvalgte varekjøp, og at hensikten først og fremst er at du som forbruker skal bruke mer penger enn du vanligvis ville gjort.

Skal du først skaffe deg et kort er det viktig å ha en konservativ tilnærming, og kun bruke kortet hvis du vet med sikkerhet at du kan betale det tilbake innen utløpet av den rentefrie perioden.

Oppsummering av innhold

  • Kredittgrensen fastsettes individuelt etter søkers privatøkonomi og kredittverdighet.
  • Be gjerne om en lavere kredittgrense enn det banken tilbyr, hvis du mener beløpet er for høyt.
  • Laveste kredittgrense er 25.000 kr. Kun et fåtall av norske banker tilbyr kredittrammer som overstiger 250.000 kroner.
  • Kredittkort har en høy effektiv rente, som ligger betydelig høyere enn forbrukslån. Vær derfor ytterst forsiktig med bruken av kortet, og sørg for å betale tilbake det du skylder raskt.

ANNONSØRINNHOLD FRA WWW.KREDITTKORTINFO.NO