Nylig presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt resultater fra en fersk undersøkelse, som årlig måler forbrukerutviklingen for frukt og grønt konsumet i Norge og utviklingen er nedslående.
Andelen av oss som spiser de anbefalte «5 om dagen», har gått betraktelig ned og er nå på 18,2%, det laveste nivået siden målingen startet i 2017.
Antall daglig gjennomsnittlig forbruk har gått ned fra 3,2 porsjoner i 2021 til 3 porsjoner i 2022, forklarer analysesjef i OFG, Tore Angelsen.
Prisen har betydning
– Hovedårsaken til utviklingen er at anstrengt økonomi påvirker vårt daglige frukt- og grøntinntak, negativt, sier han.
Undersøkelsen viser at vi spiser mindre mengde frukt og grønt enn tidligere, blant annet til middag.
Det er mindre grønnsaker og salat til middagsmåltidet sammenliknet med 2021.
I tillegg spiser vi mindre bær og frukt som mellommåltid, heter det i en pressemelding.
Kortreist har mindre betydning
Det å handle kortreiste og norskproduserte grønnsaker har fått mindre betydning i 2022 enn i 2021.
Undersøkelsen indikerer at trang økonomi og dermed søken etter lave priser trumfer de gode intensjonene.