fbpx
-11.8 C
Raufoss
tirsdag. 31 januar 2023
A N N O N S E

A N N O N S E

A N N O N S E

A N N O N S E

A N N O N S E

A N N O N S E

A N N O N S E

A N N O N S E

1 av 5 går fra levende lys

I en ny undersøkelse sier mer enn 20 prosent at de tenner levende lys i rom de ikke er i. – Det er skummelt og nå går vi inn i den verste branntiden på året.

Det sier Øystein Øren, som er produktsjef i Frende Forsikring.

– Ikke ta sjansen på å bli husløs før jul. Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før det brenner. Du må aldri forlate levende lys. Så enkelt er det, sier Øren.

De yngste tar størst risiko
Undersøkelsen som Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at 21 prosent sier at de går fra levende lys regelmessig eller av og til.

– Kvinner og menn svarer helt likt her, mens det er klart flest unge som tar sjansen. Mer enn 30 prosent av de mellom 18 år 29 år leker med ilden, sier Øren.

Jo eldre vi blir, jo mer opptatt blir vi av brannsikkerhet, viser undersøkelsen. Nesten 9 av 10 over 60 går aldri fra levende lys.

Trygg bruk av levende lys

  • Aldri sett et tent lys nær gardiner eller brennbar julepynt. Mange lager egne dekorasjoner med kongler, hyssing, mose og greiner – alt dette kan enkelt ta fyr.
  • Ikke bruk brennbare lysestaker.
  • Aldri forlat et rom der levende lys er tent.
  • Husk at lys ikke alltid brenner like lenge som det står på pakken. Feil med lyset eller trekk kan gjøre at lyset brenner fortere enn du tror. Hold tente lys under oppsyn.
  • Ikke åpne vinduet når levende lys står i vinduskarmen. Vind kan velte lysene eller sende flammen i retning av brennbart materiale.
  • Bruk brannsikkert underlag og sett telys på noe som tåler høy temperatur. For eksempel stein, metall eller porselen.
  • Hvis du skal ha levende lys på et flott julebord, ha lysene i et glass, lykt eller annet som beskytter flammen fra å få tak i brennbart materiale.
  • Sørg for at du har godt fungerende slukkeutstyr lett tilgjengelig i tilfelle en brann skulle oppstå.
A N N O N S E

Les og hør mer