Fjordkraft mener myndighetene må bli tydeligere i sin kommunikasjon om strømstøtte og strømpriser. En ny undersøkelse viser at mange nordmenn er usikre på både nivå og innhold i regjeringens foreslåtte strømstøtteordning.
Bare 1 av 5 nordmenn vet at den foreslåtte «Norgesprisen» innebærer en strømpris på 50 øre per kilowattime – inkludert merverdiavgift.
Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Infact på vegne av strømleverandøren Fjordkraft.
Ifølge Renate Larsen, produktdirektør i Fjordkraft, er det stor forvirring blant strømkundene – og det skyldes i stor grad hvordan ordningen har blitt presentert.
– Politikerne forvirrer kundene når støttenivået omtales uten moms, sier Larsen.
Forvirring om moms
Ved lanseringen av Norgesprisen var det tallet 40 øre per kilowattime som ble kommunisert. Det ble imidlertid ikke tydelig opplyst at dette var ekskludert merverdiavgift. Resultatet er at mange forbrukere fortsatt tror at 40 øre er sluttprisen.
– Tallene viser at skaden allerede har skjedd. Vi ser at 40 øre har festet seg hos mange, som ikke har fått med seg presiseringene i ettertid, sier Larsen.
Den gjeldende strømstøtteordningen er heller ikke godt forstått. Kun én av fem vet hvor høy strømprisen må være før man får støtte i dagens modell – noe som tyder på at informasjonsarbeidet fortsatt ikke fungerer godt nok.
– Hvis målet er informerte forbrukere, mener vi priser og støttenivåer bør oppgis inklusiv mva. Hvis man likevel velger å bruke beløpene uten merverdiavgift, må politikere, myndigheter og medier være krystallklare på at de snakker ekskl. mva., sier Larsen.
Langvarig problemstilling
Momsforvirringen er ikke et nytt fenomen. Helt siden strømstøtten ble innført i desember 2021, har det vært uklart for mange hva som faktisk er støtteterskelen.
Og forskjellen mellom Nord-Norge og resten av landet bidrar ytterligere til uklarheten – for mens strømkunder i Nord-Norge slipper merverdiavgift på strøm, gjelder ikke det i resten av landet.
Fjordkraft mener dette er et godt tidspunkt for regjeringen til å rydde opp i kommunikasjonen, særlig ettersom Norgesprisen fortsatt er på høring.
– Hvis ordningen blir en realitet skal vi stå klare til å hjelpe forbrukerne, men det er viktig å understreke at dette fortsatt er et forslag som er på høring, og det er kommet mange motforestillinger. Det gjenstår å se om det blir en realitet, sier Larsen.
Fakta om undersøkelsen
Undersøkelsen ble gjennomført av Infact på vegne av Fjordkraft, og kartla nordmenns kjennskap til regjeringens foreslåtte Norgespris-ordning.
Resultatene viser tydelig behovet for bedre informasjon dersom forbrukerne skal kunne ta informerte valg.
Renate Larsen (42) har hatt flere roller i Fjordkraft siden 2011, og leder i dag selskapets arbeid med produkt- og tjenesteutvikling i privatmarkedet. Hun er utdannet jurist ved Universitetet i Bergen.