Nye tall viser at folk setter naturen høyest blant fritidstilbudene i kommunen. I Innlandet peker trenden seg enda tydeligere ut, med stor oppslutning om friluftslivets betydning for både trivsel og helse.
Hele 81 prosent av befolkningen i Norge mener at friluftslivstilbudet i kommunen er svært eller ganske viktig. Det gjør friluftsliv til det høyest verdsatte fritidstilbudet, foran både kultur, idrett og sosiale møteplasser.
Det kommer frem i en ny undersøkelse Ipsos har gjort på vegne av Norsk Friluftsliv.
I Innlandet hvor tilgangen til natur er en sentral del av både hverdagsliv og identitet, bekrefter tallene en kjent virkelighet.
– 2025 er Friluftslivets år, så det er den perfekte anledning til å styrke seg på dette området, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Mange fornøyde – men ikke alle
Selv om 69 prosent sier de er fornøyde med friluftslivstilbudet i sin kommune, viser tallene også at det er forbedringspotensial.
Nesten én av fem svarer «verken eller», mens 7 prosent sier de er misfornøyde.
Ifølge Lier kan små tiltak gjøre stor forskjell. Hun peker blant annet på at god informasjon er et savn flere steder.
– Det er kommuner med flotte turområder og aktive friluftslivsorganisasjoner, men som ikke har synliggjort dette godt nok på egne nettsider, sier hun.
Bekymring for nedbygging av natur
Undersøkelsen viser også en tydelig bekymring for framtiden til nærnaturen. Hele 42 prosent av respondentene sier de er ganske eller svært bekymret for at natur- og turområder i kommunen skal bli bygget ned.
– Naturen er vår viktigste arena for rekreasjon og aktivitet. Vi er helt avhengige av den for å kunne drive med friluftsliv, og derfor må vi ta vare på både områdene og tilgangen til dem, sier Lier.
I et fylke som Innlandet, hvor befolkningen har sterk tilknytning til skog, fjell og vann, er denne bekymringen ekstra relevant.
Mange steder står også under press fra utbygging og hytteutvikling.
Hedres som friluftskommune
7. mai lanseres Friluftslivsbarometeret, en rangering av alle Norges kommuner basert på deres innsats for friluftsliv.
Her vurderes kommunene på alt fra arealforvaltning til tilrettelegging og organisering.
– Det blir spennende å se hvilke kommuner som utmerker seg. Vi vet at mange i Innlandet gjør en stor innsats for å legge til rette for gode friluftslivsopplevelser, sier Lier.
Barometeret kan bli et viktig verktøy både for kommunene og innbyggerne, og gi inspirasjon til å videreutvikle et tilbud som så mange setter pris på.