fbpx
-9.5 C
Raufoss
mandag. 11 desember 2023

ANNONSØRINNHOLD FRA LÅNEPENGER

3 ting du bør vurdere før du skal søke lån til bilkjøp

Folk flest har en eller annen form for forhold til bil, enten det er fra første kjøretur i livet, eller den første bilen du noen gang kjøpte selv, som sitter fast i minnet.

Også er det slik at bilen får de flestes hverdag til å gå i rundt, spesielt om man bor utenfor storbyene med litt mer avstander. Tenker du å kjøpe en bil? I denne artikkelen kan du lese hva du bør vurdere før du søker om lån til bil.

1. Skal du lease eller kjøpe bilen?

Dersom du ønsker å skaffe deg bil, kan dette gjøres på flere måter. Du kan kjøpe bilen, eller så kan du lease bilen. Konseptet leasing er ganske likedan som leie.

Du kan blant annet lease en bil ved å betale en startsum for å få en leieavtale på normalt sett to eller tre år. Gjennom denne perioden eies bilen av enten banken eller et leasingselskap.

Når leasingperioden er ferdig må du levere bilen tilbake, men du kan også levere bilen tilbake før perioden er over. Da må du imidlertid være klar over at du vanligvis må betale ekstra kostnader. Det må også betales ekstra dersom du levere bilen tilbake med skader.

Annerledes er det dersom du eier bilen. Banken bryr seg ikke om det er noen småskader på bilen, siden lånet blir betalt tilbake i løpet av perioden, eller dersom du velger å selge bilen. Eierskap er dermed tryggere for deg så lenge du er kredittverdig.

2. Har du nok egenkapital eller trenger du lån?

Et bilkjøp kan du få til med enten full-finansiering, del-finansiering eller kontantkjøp. Det er flott om du klarer å kjøpe bilen med penger du har spart opp, men det er også helt vanlig å søke om lån til dette.

Trenger du lån med sikkerhet, eller for eksempel et forbrukslån for å kjøpe bilen? Dersom du skal søke om lån med sikkerhet kan det være banken krever at du bidrar med noen prosenter av kjøpesummen selv.

TIPS: Sammenlign lån før du låner penger!

Ved å søke om lånebevis vet du på forhånd om du må bidra med en del av kjøpesummen av bilen. Dersom du må spytte ut en sum fra egne oppsparte midler må du passe på at dette ikke går for mye utover din egen privatøkonomi. Det kan for eksempelvis være vanskelig å betale 10% av 400.000 kroner, altså 40.000 kroner på flekken.

3. Skal du søke lån direkte hos bank eller via en låneformidler?

Både banker og låneformidlere kan selge billån til personer som ser etter dette. Hos banken kan du søke direkte på nett, mens du ellers kan søke om denne låneformen via en formidler av lån.

Den store forskjellen mellom disse to, er at en bank kan tilby et billån med renter og andre betingelser. Låneformidleren samarbeider med en rekke banker og kan tilby billån med rentetilbud fra de samarbeidsbankene som ønsker å tilby deg lån.

Velger du å bruke en låneformidler har du dermed en større sjanse for å oppnå lavere renter, enn det du sannsynligvis gjør ved å søke lån direkte hos én bank.

ANNONSØRINNHOLD FRA LÅNEPENGER

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.